Patlamadan Korunma Dökümanı
PATLAMADAN KORUNMA DOKUMANI
Müge Çevre olarak; Çalışanların Patlayıcı Ortamların Tehlikelerinden Korunması Yönetmeliği kapsamında hazırlatılması gereken Patlamadan Korunma Dokumanı hazırlanması için danışmanlık hizmeti vermekteyiz.
İşyerlerinde patlama olaylarının gerçekleşmesi maddi ve manevi bir çok kayıplara sebebiyet vermektedir. Bu tip patlama olayları alınan önlemlerin etkinlik derecesine bağlı olarak engellenebilmektedir.
Ülkemizde ve dünyanın çeşitli yerlerinde petrol, petrol ürünleri, kimya, doğal gaz, kömür madenleri vb. gibi birçok sanayi kollarında normal çalışma icabı, arıza veya bakım gibi hallerde (Sızan gazlar veya petrol buharı gibi nedenlerle) patlayıcı ortam ile karşı karşıya kalınmaktadır. Bu patlayıcı ortamların oluşmasını önlemek için gerekli tedbirler alınmadığı zaman her yıl birçok sanayi kolunda patlamalar olmakta ve neticede ölümler, ciddi yaralanmalar ve büyük maddi hasarlar meydana gelmektedir. Patlayıcı ortam oluşumunu engellemek, patlayıcı ortamın tutuşmasını önlemek, bunlar mümkün olmuyorsa patlamanın etkisini en aza indirecek tedbirlerin alınması olası birçok kazanın önlenmesi anlamına gelmektedir.
Patlayıcı ortamlarda genel güvenlik önlemlerinin uygulanarak çalışılması, güvenlik açısından zorunluluktur. Bu kuralların uygulanmasının yanı sıra, patlama ve yanmayı önlemenin vazgeçilmez temel iki şartı; patlayıcı limitlerde gaz-hava karışımı ile patlama kaynağı büyüklüklerinin kontrol altında tutularak ikisinin birden aynı anda meydana çıkmalarına sürekli olarak engel olunmasıdır.
Patlama ihtimalini en aza indirmek için patlayıcı limitlerde gaz-hava karışımı oluşmasına engel olacak tüm tedbirlerin alınmasının yanı sıra patlama kaynağı olabilecek tüm cihaz ve elektrik tesisatının patlamaya karşı korumalı olarak yapılması gerekmektedir.
Patlama risklerinden korunmak için gerekli olan tüm çalışmalar Patlamadan Korunma Dökümanı’nda hesaplanmakta ve alınması gereken fiziki önlemler değerlendirilmektedir.
Bu süreçte tesiste verilecek olan danışmanlık hizmeti sırasında;
- Tesiste oluşabilecek patlama risklerinin belirlenmesi ve değerlendirilmesi,
- Alınması gereken önlemlerin belirlenmesi ve bu hususta işverenin bilgilendirilmesi,
- Çalışma yerleri ve uyarı cihazları da dahil olmak üzere iş ekipmanının tasarımı, işletilmesi, kontrolü ve bakımının güvenlik kurallarına uygun olarak sağlanıp sağlanmadığının belirlenmesi,
- İşyerinde bulunan bölümlerin yönetmeliğe göre sınıflandırılmasının yapılması,
Çalışmaları yürütülmektedir.
Hangi Faaliyetler İçin PKD HAZIRLANIR?
20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren ve patlayıcı ortam oluşma ihtimali bulunan tüm işyerlerinde uygulanır. Birkaç örnek vermek gerekirse:
- >>> LPG ve diğer petrol ürünleri üretim, dolum ve dağıtım tesisleri,
- >>> Maden ocakları (özellikle kömür ve kükürt ocakları),
- >>> Kimyasal üretim tesisleri,
- >>> Boya ve tiner imalathaneleri ve bunların kullanıldığı iş yerleri,
- >>> Un, şeker, nişasta gibi organik patlayıcı tozlar ortaya çıkaran iş yerleri,
- >>> Boya işlemi yapılan, üreten, depolayan işletmeler,
- >>> Ham deri imalathaneleri,
- >>> Margarin, zeytinyağı ve diğer yağ imalathaneleri,
- >>> Kâğıt fabrikaları
PKD hazırlamanın amacı; patlayıcı ortam oluşmasını önlemek, çalışanların sağlık ve güvenliklerini sağlamak, olası bir durumda patlamanın zararlı etkilerini azaltacak önlemleri almaktır.