ÇED Danışmanlığı
ÇED Danışmanlığı
ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME RAPORU (ÇED RAPORU) NEDİR ?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanarak yürürlüğe giren “Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği” Ek-1 ve Ek-2 Listelerinde yer alan faaliyetler için yatırıma başlanmadan önce ÇED Raporu/Proje Tanıtım Dosyası hazırlanarak ÇED Belgesi alınması gerekmektedir. Hazırlanacak proje kapsamında faaliyetin çevreye vereceği olumlu ya da olumsuz etkiler belirlenmekte, olumsuz yöndeki etkilerin önlenmesi ya da çevreye vereceği zararın göz ardı edilebilecek düzeye indirilmesi için alınacak önlemler belirtilmektedir. Alınacak önlemlerin yeterli bulunması halinde ÇED Belgesi verilmektedir. ÇED Belgesi faaliyetin kapasitesine göre EK-1 kapsamında kalan projeler için ÇED Olumlu Belgesi, Ek-2 kapsamında kalan projeler için ÇED Gerekli Değildir Kararı, Ek-1 ve EK-2 kapsamında kalmayan projeler için ÇED Kapsamdışı Görüş Yazısı veya ÇED Muafiyet Yazısı olarak düzenlenmektedir.
ÇED RAPORU ; faaliyet ile ilgili uygun yer seçimi ve yer alternatifleriyle beraber, projenin hayata geçirilmesi aşamasında kullanılacak teknolojinin de değerlendirildiği projelerdir.
Faaliyet yönetmeliğin Ek-1 listesinde ise Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED Raporu) hazırlanılarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na, Ek-2 listesinde ise Proje Tanıtım Dosyası hazırlanılarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne sunulur. Dosyada ve yerinde yapılan incelemeler sonucunda ÇED Belgesi düzenlenir.
Proje konusu faaliyet ÇED Yönetmeliği kapsamında ise;
- Çevresel Etki Değerlendirme Olumlu (ÇED Olumlu Belgesi) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilir.
- Çevresel Etki Değerlendirme Gerekli Değildir (ÇED Gerekli Değildir) belgesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından verilir.
ÇED dosyası hazırlayıp sunacak firmanın Çevre ve Şehircilik Bakanlığından alınmış ÇED Yeterlik Belgesi bulunması gerekmektedir.
ÇED Raporu Hazırlayan Firmalar bünyesinde; Çevre Mühendisi, Jeoloji Mühendisi, Harita Mühendisi, Maden Mühendisi, Biyolog, Sosyolog gibi kendi alanında uzman personel bulundurarak, faaliyetin tüm çevresel etkilerinin uzmanlarca değerlendirilmesini sağlar.
ÇED Raporu Hazırlayan Firmalar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan alacakları yeterlik belgesi ile il sınırlaması olmadan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirler başta olmak üzere tüm Türkiye’de ÇED Raporu Hazırlayarak ÇED Belgesi alabilirler.
ÇED MUAFİYET (ÇED KAPSAMDIŞI) NEDİR?
Faaliyet ÇED Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 listesinde yer almıyor ise; ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) Kapsam Dışı Görüşü Belgesi ya da ÇED Muafiyet Görüşü Belgesi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri tarafından verilir.
ÇED Kapsamdışı belgesi almak için gerekli olan başvuru tarafımızdan yapılmakta ve Çevre ve Şehircilik İl Müdürlük’lerinden süreç takip edilerek ÇED Kapsamdışı (ÇED Muafiyet) Yazısı/Belgesi faaliyet sahibine teslim edilmektedir.
ÇED RAPORU / ÇED BELGESİ NE İÇİN GEREKİR?
ÇED Raporu Hazırlanması ve ÇED Belgesi alınması; projeleriniz için yatırıma başlama sürecinde inşaat ruhsatı alınırken istenir. Faaliyete başladığınızda İş Yeri Açma Çalışma Ruhsatı başvurusunda istenir. Ayrıca Yatırım Teşvik Belgesi, Eximbank Kredisi veya diğer teşviklerden faydalanmak için ön başvuru sırasında istenen belgeler arasındadır.
Tüm organize sanayi bölgesi müdürlükleri İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatı vermek için ÇED Belgesi istemektedir.
ÇED RAPORU NASIL HAZIRLANIR?
ÇED Raporu hazırlamaya başlamadan önce, Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği kapsamında, kapsam belirleme çalışması yapılır. Faaliyet, yönetmeliğin Ek-1 listesinde ise Çevresel Etki Değerlendirme Raporu (ÇED Raporu) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ na, Ek-2 listesinde ise Proje Tanıtım Dosyası Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri’ne hazırlanarak sunulur. Bu dosyalar Bakanlıktan Yeterlik almış firmalar tarafından hazırlanabilir. ÇED Raporu / Proje Tanıtım Dosyası farklı meslek gruplarından oluşan bir ekip tarafından hazırlanan bilimsel bir rapordur.
Faaliyetinizin ÇED Yönetmeliği Ek-1 ve Ek-2 Listelerine dahil olmaması durumunda ise faaliyetin ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında kaldığına (ÇED’den Muaf olduğuna) dair yazı alınmaktadır. ÇED Kapsamdışı yazısı ya da ÇED Kapsamdışı belgesi olarak tabir edilmektedir. Üretiminizin kapsamını belirlemek için tarafımıza ulaşabilirsiniz.
Müge Çevre olarak;
* Tesisinizin Çevresel Etki Değerlendirme Yönetmeliği kapsamındaki yerinin belirlenmesi,
* ÇED Gerekli Değildir kararına esas olmak üzere Proje Tanıtım Dosyalarının Hazırlanması,
* ÇED Olumlu kararına esas olmak üzere ÇED Raporu hazırlanması,
* ÇED Yönetmeliği kapsamı dışında olmanız durumunda ÇED Kapsamdışı ya da ÇED muafiyet belgelerinin alınması
* ÇED İzleme ve Kontrol Hizmetleri,
* Doğaya Yeniden Kazandırma Planlarının Hazırlanması,
* Sosyal Etki Değerlendirme Raporlarının Hazırlanması konularında hizmet vermekteyiz.