Dip Tarama Malzemesi Çevresel Yönetim Planı

Dip Tarama Malzemesi Çevresel Yönetim Planı

Deniz ve kıyı alanları ile nehir ağızlarında gerçekleştirilen dip tarama faaliyetlerinin çevresel yönetimi; bu faaliyetler sonucunda ortaya çıkan tarama malzemelerinin faydalı kullanımı ile çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde deniz ortamına boşaltılması veya bertarafına dair usul ve esasları belirlemektir.  Bu kapsamda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 14.01.2020 tarihinde “Dip Tarama Malzemesinin Çevresel Yönetimi Yönetmeliği” yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.

DİP TARAMA ÇEVRESEL YÖNETİM PLANI

Dip tarama faaliyeti kapsamında ortaya çıkan malzemeler ile bu malzemelerin alınacağı, boşaltılacağı deniz alanlarının çevresel yönetimi, bertaraf ve faydalı kullanımına ilişkin hususları içeren plandır.

DİP TARAMA ÇEVRESEL YÖNETİM PLANININ HAZIRLANMASI, BAŞVURU VE ONAY AŞAMALARI

  • Dip tarama ve boşaltım faaliyetinde bulunacak faaliyet sahipleri bu Yönetmelik kapsamında dip tarama faaliyetine, boşaltım alanına ve uygun ekipman, teknoloji ve metodun kullanımına ilişkin hususları içeren Dip Tarama Çevresel Yönetim Planını İdareye sunarlar.
  • Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı 30/7/2019 tarihli ve 30847 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Çevre Yönetimi Hizmetleri Hakkında Yönetmelik kapsamında yetkilendirilmiş, dip tarama ve boşaltım konularında Bakanlıkça düzenlenecek eğitimi almış personel bulunduran çevre danışmanlık firmaları tarafından hazırlanır.
  • İdare, Dip Tarama Çevresel Yönetim Planını 30 iş günü içerisinde inceler ve gerekli görmesi durumunda faaliyet sahibinden ilave bilgi, belge ve araştırma isteyebilir.
  • İdare, Dip Tarama Çevresel Yönetim Planlarında yer alan hususları inceler ve uygun bulunanları onaylayarak Uygunluk Belgesi verir.

Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı; dip tarama ve boşaltım konularında bakanlık tarafından düzenlenen eğitimi almış ve başarıyla tamamlamış Çevre Danışmanlık Firmalarına bağlı kişiler tarafından hazırlanmaktadır.

-İdareye sunulan Dip Tarama Çevresel Yönetim Planı incelenerek uygun bulunması halinde Uygunluk Belgesi verilir.

-Uygunluk belgesi verilen faaliyet sahibi tarafından, faaliyet sonucu oluşan dip malzemelerinin boşaltıldığı alanlarda olası değişikliklerin tespiti için yönetmelik ekinde yer alan tabloda tanımlanan parametreler kapsamında izleme çalışmaları yapılmaktadır.  Bu izleme çalışmaları neticesinde İzleme Raporları hazırlanarak ilgili idareye sunulur.

-İzleme Raporları dip tarama ve boşaltım konularında bakanlık tarafından yetkilendirilen bilimsel kurum/kuruluşların düzenlediği eğitimi almış ve başarıyla tamamlamış Çevre Görevlileri veya yine bu eğitimi almış Çevre Danışmanlık Firmalarına bağlı kişiler tarafından hazırlanmaktadır. Dip tarama faaliyetinin alanının büyüklüğüne göre Uygunluk Belgesi' ne başvuru mercii Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleri veya Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ' dır. 

-Dip tarama malzemisinin çevresel yönetimi hakkında bilgi almak ve dip tarama çevresel yönetim planı hazırlatmak için tarafımıza ulaşabilirsiniz. Çevre Danışmanlık Yeterlilik Belgesine sahip danışmanlık kuruluşu olarak Müge Çevre, çevre mevzuatlarına hâkim, müşterilerine çevre konusunda çözüm önerileri sunabilen ve alanlarında uzman mühendis kadrosu ile sizlere hizmet vermektedir.